Zupa Zimowa i WYGRANA w Konkursie Food&Friends

Wprawdzie minęło już sporo czasu, ale nigdy nie jest za późno aby się pochwalić - w dodatku robi się zimno, więc przepis który podam poniżej jest jak najbardziej odpowiedni.
W zimowym wydaniu mojej "biblii" kulinarnej, czyli kwartalnika food&friends ogłoszony został konkurs na ZUPĘ ZIMY 2013, tak się składało że dawno stworzyłam swój przepis na Pikantną Zupę Hiszpańską która miała już wielu fanów-postanowiłam więc pochwalić się nim w owym konkursie. Jakież było moje zaskoczenie, gdy na łamach profilu FB  food&friends ogłosiło mnie zwyciężczynią konkursu :D


Nie będę ukrywać, że od tego czasu nie mam już wymówek, gdy ktoś poprosi mnie o przygotowanie mojej hiszpanki. Od razu ostrzegam Was, że danie jest naprawdę pikantne, wiec dla delikatnych podniebień polecam zmniejszyć ilość ostrej papryki, lub przygotować sobie szklankę mleka do popicia. 

Przepis, więcej zdjęć oraz szczegóły konkursu możecie znaleźć pod tym LINKIEM, a dla pozostałych przepis zamieszczam poniżej.



Składniki: 4 porcje
                 200 ml jasnego bulionu warzywnego
                 3 duże ziemniaki
                 1 duża czerwona cebula
                 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                 2 łyżki oliwy z oliwek
                 1 kiełbasa chorizo
                 1 duża czerwona papryka
                 2 papryczki jalapeno
                 5 pomidorów
                 sól  

Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój je na plastry o grubości ok. 5 mm •Cebule przekrój na pół z góry na dół, a następnie pokrój je w ten sam sposób na cienkie plastry • Kiełbasę pokrój na plastry •  w garnku rozgrzej oliwę • bez przykrycia, na średnim ogniu przesmaż wszystkie składniki, uważając aby ziemniaki nie przypaliły się • kmin rzymski zgnieć w moździerzu , wsyp do garnka

W czasie gdy ziemniaki, cebula oraz kiełbasa się smażą, na dużym palniku opiecz paprykę czerwoną • Gdy papryka będzie już opalona z każdej strony, zdejmij ją z palnika, obierz ze skóry i pokrój na dość dużą kostkę • Paprykę wrzuć do pozostałych składników • Papryczki jalapenio pokrój na kawałki i również wrzuć do garnka • wszystkie składniku w garnku smaż jeszcze ok. 3 minut

Pomidory sparz i obierz ze skórki • Posiekaj pomidory, wrzuć do garnka  • Wszystkie składniki w garnku zalej bulionem • Zupa powinna się teraz gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut. • pod koniec gotowania przypraw solą do smaku

sposób podania: Ciepłą zupę podawaj z pieczywem, najlepiej jasnym. Dla złagodzenia smaku można zupę udekorować kleksem gęstej, kwaśnej śmietany.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz