Ciasteczka Świąteczne / Siostrzane Pieczenie


Ależ Was oszukałam ;) Okazało się, że pojawiła się jeszcze jedna okazja żebym wspólnie z Wami świętowała Boże Narodzenie. Wczoraj z Siostrami oraz naszą nową małą towarzyszką Olgą - córką Magdy, spotkałyśmy się, aby spędzić cały dzień na pieczeniu świątecznych ciastek.

Plan był prosty - każda przychodzi ze swoim przepisem i dobrym humorem.

Korzystając z okazji, dziś chciałam wyjaśnić Wam pewną kwestię dotyczącą najważniejszych osób w moim życiu. Na początek wyjaśnię "nomenklaturę" - tak naprawdę żadna z "sióstr" nie jest moją prawdziwą siostrą... Magda i Kasia są moimi kuzynkami, a Olga jest kuzynką moich kuzynek - ale znam je od dzieciństwa, są mi bliskie, kocham je, nie wyobrażam sobie życia bez nich - więc uważam, że nawet ograniczone lub zerowe powiązania krwi nie są w stanie odebrać mi prawa do nazywania ich Moimi Siostrami.
Wyobrażacie sobie babski dzień w Świątecznej atmosferze bez love actually i the holiday?! Tak też spędziłyśmy całą sobotę w towarzystwie Hugh Granta, Kate Winslet oraz pierników i grzańca. Podczas pieczenia dołączyły do nas jeszcze 4 znane panie... to dzięki nim nie pogubiłyśmy się w mnogości przepisów które na ten dzień zaplanowałyśmy - specjalne podziękowania dla:

    Sophie Dahl                             Nigella Lawson                           Gwyneth Paltrow                           Eliza Mórawska

Większość naszych przepisów pochodzą z powyższych książek, ale z małymi zmianami - myślę że najuczciwiej będzie, gdy podam Wam nasz przepis, ale podpowiem również w której książce można znaleźć ten oryginalny. 

Chlebek Bananowy / Sophie Dahl 

Składniki:
75 gram masła
170 gram mąki - najlepiej orkiszowej
200 gram brązowego cukru
4-5 dojrzałych bananów
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
opcjonalnie - 1 łyżka miodu gryczanego

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180`

Banany rozgniatamy, dodajemy wszystkie składniki prócz mąki. Mieszamy dokładnie, a na sam koniec musimy wmieszać delikatnie mąkę. Przekładamy masę do natłuszczonej formy i pieczemy ok. 1 godzinę. 

Wyciągamy ciasto z piekarnika i dajemy mu trochę ostygnąć, ale tylko na chwilkę - ciasto najlepiej smakuje, gdy jest ciepłe, wówczas smarujemy je masłem... i nie potrzebujemy zbyt wiele do szczęścia.

Ciasteczka Dziadka Dannera / Gwyneth Paltrow

Składniki:
150 gram mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki zwykłej soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
200 gram masła
1 słoik masła orzechowego
100 gram cukru białego
100 gram cukru brązowego
1 jajko









Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej misce ucieramy miękkie masło z cukrem oraz masłem orzechowym. Dodajemy jajko, aromat i mieszamy. Na sam koniec, powoli dodajemy mąkę z pozostałymi, suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. 

Piekarnik nagrzewamy do 180`

Z ciasta, za pomocą dwóch łyżeczek formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 minut.

Do naszych ciastek, z pomocą pierwotnego przepisu, dodałyśmy za dużo masła - dlatego zaprezentowane na zdjęciu wyglądają inaczej niż powinny... nasze się po prostu rozpłynęły w czasie pieczenia, ale w smaku były znakomite.

***
Wiecie co wpływała na urok dnia wczorajszego? To że nasze spotkanie było niezobowiązujące, było po prostu leniwą sobotą - odpoczywałyśmy, piekłyśmy, wychodziliśmy na spacer Lolą, zabawiałyśmy małą Olgę.

Świąteczne obuwie gospodyni          /          Śledzie w Śmietanie         /          Ciocia Kasia z małą Olga         

W pewnym momencie troszkę się też zasłodziłyśmy, więc ciasteczka musiałyśmy przegryźć śledzikiem i zapić kolejnym grzańcem.

Śledź W Śmietanie Z Ziemniakami
Składniki :
2 słoiki śledzi w zalewie octowo-korzennej
2 opakowania gęstej, kwaśnej śmietany
sól, pieprz
ziemniaki

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do ( bardzo dużej ) miękkości. 

Śledzie odsączamy z zalewy, płaty kroimy na mniejsze części i umieszczamy w misce. Cebule i marchewki z zalewy wkładamy do śledzi, dodajemy śmietanę, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.


Grzane Wino
Składniki: 
1 litr czerwonego słodkiego wina
100 ml czystej wódki
1 pomarańcze
pół garści goździków
1 łyżeczka przyprawy do grzańca

Przygotowanie:
Płyny przelewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy pokrojone w cząstki pomarańcze oraz przyprawy. Podgrzewamy. 



 
Miałyśmy również alternatywna wersję napoju dla "matki karmiącej", czyli Magdy:


Magda i mała Olga zwana Dziobakiem ;)


Grzane Piwo (bezalkoholowe)
Składniki:
Butelka piwa bezalkoholowego
10 goździków
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki przyprawy do grzańca

Przygotowanie:
Piwo, wraz z przyprawami gotujemy w rondelku. Voila! ;)









Ciasteczka Podwójnie Czekoladowe / Eliza Mórawska / White Plate
Olga
Składniki:
100 gram mąki pszennej
1,4 łyżeczki proszku do pieczenia
1,4 łyżeczka sody oczyszczonej
300 gram gorzkiej czekolady 70 %
3 jajka
180 gram brązowego cukru
100 gram suszonych śliwek

Przygotowanie:
200 gram czekolady oraz masło rozpuszczamy w kąpieli parowej. Jajka ubić z cukrem, dodaj ostrożnie rozpuszczoną czekoladę, potem dodajemy pozostałe składniki. 

Piekarnik rozgrzewany do 180`

Z ciasta kształtujemy kulki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy ok. 15 minut. 

My miałyśmy jeszcze pozostałości po ciastkach Dziadka Dannera, wiec w każde czekoladowe ciastko włożyłyśmy jeszcze okruszki o smaku masła orzechowego. Czad! ;)

Kule Cynamonowe / Dorota Świątkowska / MojeWypieki.pl
Kasia i Olga

Składniki:
175 gram zmielonych migdałów
70 gram cukru pudru
1 łyżka cynamonu
2 białka
cukier puder do obtoczenia

Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą soli. Wymieszać ze sobą pozostałe składniki, dodać delikatnie ubite białka. Mokrymi dłońmi formujemy kulki. Kulki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`  przez ok. 15 min. Studzimy, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze.






Gorąca Czekolada Z Piankami
Składniki:
*Napój z Ciemnej Czekolady
1 szklanka mleka
1/3 tabliczki czekolady mlecznej
1 łyżeczka gorzkiego kakao
pianki

*Napój z Białej Czekolady  (kolejna wersja dla matki karmiącej)
1 szklanka mleka
1/3 tabliczki białej czekolady
pianki

Przygotowanie:
W mleku rozpuszczamy czekoladę ( w wersji ciemnej dodajemy kakao ), podgrzewamy aż składniki się połączą. Przelewamy do kubków podajemy w piankami, lub piernikami.

 
Ciasteczka Owsiane Z Rodzynkamu / Eliza Mórawska / White Plate
Olga i Lola


Składniki: 
400 gram mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
225 gram masła
250 gram brązowego cukru
2 jajka + jedno białko
100 gram płatków owsianych
200 gram mlecznej czekolady
szklanka suszonych rodzynek
pół szklanki migdałów w płatkach
1 łyżeczka cynamonu







Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka. Pozostałe składniki mieszamy w misce, dodajemy masę maślaną, mieszamy dokładnie. Kształtujemy kulki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180` przez ok. 15 minut.

Ciastka Z Białą Czekoladą I Żurawiną / Nigella Lawson
Składniki:
150 gram mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
70 gram płatków owsianych
125 gram miękkiego masła
75 gram brązowego cukru
100 gram białego cukru
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
75 gram suszonych żurawin
150 gram białej czekolady

Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane. W innej misce ucieramy masło z cukrem, na końcu dodajemy jajko. Czekoladę siekamy. Mieszamy masę maślaną z suchymi składnikami, czekoladą oraz żurawiną. Za pomocą łyżeczki kształtujemy kulki, układamy na blasze i pieczemy w 180`
Ciastka z Żurawinami / Jabłka w Cieście Cynamonowym
przez 15 min. Po tym czasie studzimy. Dopiero ostudzone ciastka ściągamy z blachy - inaczej mogą się pokruszyć.

Jabłka W Cieście Cynamonowym
Składniki:
5 dużych jabłek
1 łyżeczka suszonych drożdzy
50 gram masła
50 gram mąki pszennej
3 jajka
50 gram cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia

Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na ok 0,5 centymetrowe plastry, wycinamy pestki. Rozgrzewamy olej.

Masło roztapiamy, drożdże rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. W misce rozmącamy jajka, dodajmy drożdże, masło, mąkę, cynamon i cukier puder. Masa powinna mieć konsystencję budyniu - w razie czego dodajemy jeszcze mąki. Jabłka obtaczamy w masie i wrzucamy na gorący olej, smażymy z obu stron na bursztynowy kolor. Najlepiej smakują na ciepło.

Trochę nam tych ciastek wyszło przez cały dzień - mam nadzieję że znajdziecie coś dla siebie.

A Wam Siostrzyczki dziękuję za przepiękny i przepyszny dzień!















6 komentarzy:

  1. takie wspólne pieczenie to tyle radości! szczęście pomnożone razy sto :]

    OdpowiedzUsuń
  2. ile cudnych zdjęć, uśmiechów i pyszności! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. super zdjęcia!! takie świetne wpisy jeszcze przyjemniej się ogląda :)
    przede mną wyrób cynamonowych kul i owsianych ciasteczek, ale nie tylko ;) mam nadzieję, że wyjdą tak świetnie jak te :)
    Wesołych Świąt ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale tu fajnie! Widac prawdziwą przyjaźń i miłośc sióstr:)

    OdpowiedzUsuń