Składniki:
500 gram łopatki
500 gram boczku bez kości
300 gram wątróbki drobiowej
2 duże cebule
5 kawałków białego chleba
5 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
sól
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 jajka
smalec do posmarowania naczyń
2 garście żórawiny
1 garść pistacji
+ 1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Zioła i rozgnieciony czosnek gotujemy przez ok. 15 minut w szklance wody.
Mięso z łopatki i boczku kroimy na ok. 2-3 centymetrowe kawałki. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Garnek z grubym dnem smarujemy smalcem.
Teraz będziemy warstwowo układać w garnku wszystkie składniki. Zaczynamy od boczku, następnie cebula, łopatka, chleb i wątróbka - do garnka wlewamy zagotowane zioła, wraz z wywarem. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Po godzinie mieszamy składniki i zostawiamy jeszcze na 30 min - musimy uważać, bo teraz możemy wszystko łatwo przypalić. Mięso musi być miękkie.
Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mięso nie jest już gorące ubijamy 2 białka.Wybieramy liście laurowe. Mięso mielimy w mikserze, lub jak ktoś ma - w maszynce do mięsa. Przyprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową.
Piekarnik nagrzewamy do 200`. Podłużną formę smarujemy smalcem
Do masy mięsnej dodajemy żółtka i pistacje, dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. Do formy przekładamy masę, wygładzamy - pieczemy przez 45-50 minut. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia pasztet smarujemy rozbełtanym jajkiem, układamy żurawinę, przyduszając ostrożnie dłonią.
Odstawiamy do ostygnięcia, a potem do lodówki - co najmniej na noc, aby pasztet porządnie się związał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz