Roladki Z Cukinii Z Fetą I Suszonymi Pomidorami

I jak tam smakosze czujecie się po świątecznym obżarstwie? Ja przez chwilę podejrzewałam u siebie ciążę ;) Wieczór Wigilijny tradycyjnie bogaty był w klasyki bożonarodzeniowej kuchni - karpik, ryba po grecku, makiełki, barszcz z uszkami, pierogi z grzybami, oraz wiele wiele innych... mogę tak wymieniać bez końca. Lista spróbowanych przeze mnie potraw jest długa i różnorodna dzięki temu, że w ciągu świąt odwiedziłam dom zarówno Łukasza, jak i swój - a nasze rodzinne kuchnie troszkę się od siebie różnią. Świąteczne dania mogę jeszcze przypomnieć sobie w każdej dowolnej chwili - gdyż przezornie, w stosownych pojemnikach, w dolnej szufladzie zamrażarki schowałam bigos, kapustę z grzybami, odrobinę barszczu oraz uszka... jak mnie najdzie tęsknota za świętami, szybko znajdę rozwiązanie. 

Ja tu pitu pitu o karpiku, a tym czasem za dwa dni Sylwester. Wychodzicie na jakiś bal z dobrą wyżerką? To macie głowę wolną od zmartwień... Jeżeli idziecie na domówkę, albo sami urządzacie przyjęcie w domu to podrzucę Wam kilka pomysłów na przekąski - ja już od dwóch dni spisuje listę zakupów.  

No w moim przypadku sytuacja dotycząca tego, gdzie w tym roku będziemy bawić się z przyjaciółmi, była dość klarowna - usłyszeliśmy coś w rodzaju " Wy lubicie gości, a Agnieszka świetnie gotuje - może spotkamy się u Was?! " . A wy już wiecie, że ja gościom nie odmawiam. Tak więc u mnie w kuchni praca wre - z przerwą na wpis dla Was.


Składniki:
2 duże cukinie
1 opakowanie sera feta
10-15 suszonych pomidorów
natka pietruszki
odrobina oliwy z oliwek do posmarowania patelni

































Przygotowanie:
Cukinie kroimy na bardzo cienkie plasterki - ja to robię za pomocą obieraczki do warzyw, ten sposób jest najbezpieczniejszy dla palców, a plastry wychodzą dzięki temu równe.

Oliwę rozgrzewamy na patelni i obsmażamy delikatnie cukinie, odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć cukinię w nadmiaru tłuszczu. Zostawiamy do ostygnięcia.

Z miseczce umieszczamy fetę, pomidory, oraz natkę pietruszki - za pomocą blendera miksujemy do momentu uzyskania gładkiej pasty. Na końcu można doprawić pieprzem do smaku.

Za pomocą sylikonowej szpatułki pastę nakładamy równomiernie na plastry cukinii - pokrywamy cały plaster od początku do końca, od góry do dołu. Delikatnie, bez dociskania zwijamy nasze roladki - na końcu spinamy wykałaczki.

Do momentu podania przechowywujemy w lodówce.

1 komentarz: