Karnawał jeszcze trwa i trochę potrwa, więc w najbliższym czasie będę chciała podrzucić Wam kilka ciekawych przepisów na przyjęcia. Dziś zacznę od dania, które królowało na naszej tegorocznej zabawie Sylwestrowej.
Składniki:
Duża pierś z indyka
1 opakowanie mrożonego szpinaku
10 pomidorów suszonych z oliwy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki masła
1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy w garnku z odrobiną wody, gdy jest już rozmrożony dalej podduszamy. Pod koniec duszenia dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz solimy i pieprzymy szpinak do smaku.
Pierś z indyka rozbijamy za pomocą tłuczka najbardziej cienko jak nam się uda - czym płat mięsa będzie cieńszy, tym łatwiej i zgrabniej uda nam się zwinąć roladę.
Gdy mięso mamy już rozbite, solimy i pieprzymy je delikatnie do smaku. Przygotowany wcześniej szpinak rozkładamy równomiernie po indyku, zostawiając tylko z jednej strony zapas ok. 1,5- 2 cm. aby podczas zwijania cały farsz nam nie wypłynął. Na szpinaku rozkładamy w miarę regularnie suszone pomidory. Na koniec kładziemy masło pokrojone w drobną kostkę.
Nagrzewamy piekarnik do 180`
Przygotujmy sobie wcześniej wykałaczki. Przystępujemy do zwijania rolady - rozpoczynamy od boku, który leży po przeciwnej stronie w stosunku do boku na którym zostawiliśmy zakładkę bez szpinaku. Mięso zwijamy dość delikatnie, staramy się za mocno nie przyciskać, gdyż farsz może zacząć nam uciekać bokami - pomagamy sobie wykałaczkami, spinamy nimi indyka w każdym miejscu w którym rolada nam się rozpada.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, obsmażamy roladę z każdej strony, tak aby zbrązowiała. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 50 minut, co jakiś czas podlewamy po wierzchu masłem z patelni. Po czasie pieczenia zostawiamy roladę w wyłączonym piekarniku, aby "doszła".
Przed podaniem, a przede wszystkim przed krojeniem roladę studzimy - inaczej podczas krojenia istnieje prawdopodobieństwo że będzie nam się rozpadała. Najlepiej smakuje z sosem serowym.
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń