Krwawy Murzyn


Składniki: Na  blachę wielkości 20/30 cm
120 g masła
120 g gorzkiej czekolady
70 g cukru pudru
70 g cukru trzcinowego
1,5 łyżki kakao
250 ml wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
180 g mąki pszennej 
pół papryczki chili
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
 borówki w słoiku


Przygotowanie:
Masło, czekoladę, cukier puder i trzcinowy, kakao, wodę oraz posiekaną papryczkę podgrzewamy w rondelu, do rozpuszczenia się składników. Odstaw na ok. 30 minut, do ostygnięcia. 

Ubijamy całe jajko i dodajemy do ostygniętej masy czekoladowej. Dodajemy mąkę stopniowo - cały czas mieszając - najlepiej w mikserze. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik do 180`

Wylewamy gotową masę do natłuszczonej formy i pieczemy przez ok 40-50 min,  sprawdzając stan zaawansowania za pomocą drewnianego patyczka, gdy po wbiciu w ciasto wychodzi suchy tzn że ciasto jest gotowe.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. 

Ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru, oraz rozsmarowujemy ją na cieście. Przyozdabiamy borówkami.

Przechowujemy w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz