Z okazji długiego majowego weekendu siostrzana uczta odbyła się wyjątkowo nie-w niedziele... jednak każda okazja jest dobra i żadne święto, nawet 1 maja nam w tym nie przeszkodzi ;)
Wiosny zawitała u nas na dobre - a na zagościła cała gama kolorów, to dzięki świeżym owocom i warzywom, które mam nadzieję będą gościć w mojej kuchni co najmniej do października.
Aga / Magda / Olga / Kasia |
Menu 1majowej śniadaniowej uczty:
Chleb skandynawski, Sałatka z roszponką i truskawkami,
Pancakes owsiane,
Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami i rzodkiewką oraz pasta z tuńczyka, oliwek i kaparów
Chleb skandynawski - Magda
Składniki:
200 ml płatków owsianych
200 ml mąki żytniej razowej
100 ml ziaren słonecznika
50 ml ziaren siemienia lnianego
50 ml ziaren sezamu
350 ml wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na ok. 15 minut do napęcznienia.
Piekarnik nagrzewamy do 170`C z termoobiegiem.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, bądź smarujemy ją oliwą z oliwek. Wcześniej przygotowaną masę rozsmarowujemy równo na kwadratowy płat grubości ok.3-4 mm. Wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika, po 10 minutach wykładamy blachę i kroimy chlebek na prostokąty po czym wstawiamy ponownie na ok.30 minut. Wyjmujemy z piekarnika gdy chleb jest chrupiący - w razie potrzeby możemy go zostawić w jeszcze ciepłym, uchylonym piekarniku - do podsuszenia.
Sałatka z roszponką i truskawkami-Kasia
Składniki:
opakowanie roszponki
4-5 świeżych truskawek
1 dojrzała gruszka
1 granat
garść orzechów włoskich
2 łyżeczki pestek słonecznika
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Roszponkę płuczemy, odstawiamy do osuszenia. Truskawki kroimy na ćwiartki, gruszki na mniejsze cząstki, wybieramy pestki granatu. Wszytko mieszamy w dużej misce.
Do blendera wlewamy olej, ocet balsamiczny oraz miód, dodajemy 1 łyżeczkę pestek słonecznika oraz kilka orzechów włoskich - wszytko miksujemy, ale ważne aby sosu nie doprowadzić do gładkiej masy, cząstki orzechów i słonecznika powinny pozostać wyczuwalne.
Polewamy sałatkę przygotowanym sosem, dodajemy resztkę pestek słonecznika oraz orzechów włoskich - od razu podajemy.
Pancakes owsiane-Olga
Składniki:
1,5 szklanki mąki (zwykłej lub razowej)0,5 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
1 czubata łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3 łyżki brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
2 szklanki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy całe jajka, jogurt i wszytko mieszamy.
Patelnię stawiamy na średnim ogniu - jeżeli macie taką z nieprzywieralną powłoką, nie musicie już jej natłuszczać, w przeciwnym razie polecam masło klarowane.
Za pomocą łyżki wylewamy dość duże kleksy ciasta i smażymy z obu stron do rumianego koloru, czyli przez około 1-2 minuty z każdej strony. Olga zaopatrzyła się w kolorowe foremki dzięki temu miałyśmy przepyszne placki w kształcie serduszek i kwiatków, które podane zostały z jogurtem naturalnym, świeżymi owocami i syropem klonowym.
Za pomocą łyżki wylewamy dość duże kleksy ciasta i smażymy z obu stron do rumianego koloru, czyli przez około 1-2 minuty z każdej strony. Olga zaopatrzyła się w kolorowe foremki dzięki temu miałyśmy przepyszne placki w kształcie serduszek i kwiatków, które podane zostały z jogurtem naturalnym, świeżymi owocami i syropem klonowym.
Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami i rzodkiewką-Aga
Składniki: 1 kostka twarogu półtłustego 4 rzodkiewki 4-5 suszonych pomidorów z oliwy pół cebuli dymki sól, pieprz do smaku Przygotowanie:
Rzodkiewkę, pomidory i cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę, dodajemy twaróg i bardzo dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
| Pasta z tuńczyka, oliwek i kaparów-Aga Składniki: 1 puszka tuńczyka w oliwie 2 łyżki oliwek zielonych bez pestek 2 łyżeczki kaparów pieprz Przygotowanie:
W mikserze umieszczamy oliwki oraz kapary i mielimy na dość gładką masę, dodajemy tuńczyka i mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem. Opcjonalnie można dodaj 1 łyżkę majonezu.
|
A na deser - lampka białego wina z wodą mineralną i świeżymi owocami. W końcu przed nami były jeszcze 3 wolne dni. Niestety dziś już czas wracać do rzeczywistości - na szczęście za 5 dni kolejny weekend!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz