MAKARON z Chorizzo, Rukolą i Suszonymi Pomidorami

A wiecie że dziś na całym świecie obchodzony jest World Pasta Day, czyli Międzynarodowy Dzień Makaronu? Ostatnio przegapiłam takie święto dotyczące jednej z moich ulubionych potraw - czyli pierogów. Tym razem śpieszę aby się zrehabilitować.
Mało znam osób które makaronu by nie lubiły - czy to w tradycyjnej formie: w polskim rosole, po włosku- spaghetti po bolońsku, makaron z serem po amerykańsku... Mogła bym tu wymieniać właściwie bez końca, bo i sposobów na przygotowanie i jedzenie makaronu jest nieskończenie wiele - tylko wyobraźnia może nasz ograniczać. 
U mnie makaron pojawia się na stole bardzo często, gdyż można z niego przygotować szybkie i niedrogie danie, dodając do niego wszytko co znajdziemy w lodówce. Dziś przedstawię Wam jeden z moich ulubionych przepisów.


Składniki : dla 2 osób
4 garście makaronu Malma penne
1 kiełbasa chorizzo
1 czerwona cebula
1 papryczka chili 
6 suszonych pomidorów
200 ml śmietany "łaciatej" do zup i sosów
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku
2 garście rukoli
ulubiony ser żółty















Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente i w tym czasie:

Kiełbasę kroimy na plastry, cebulę na piórka, papryczkę na krążki, pomidory na paseczki. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy na niej wszystkie pokrojone przed chwilą składniki. 

Gdy wszytko nam się zrumieni ( pilnuj żeby się nie przypaliło ) ok. 3-4 minuty, dolewamy śmietanę. Podgrzewamy na mniejszym ogniu aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku, pieprzu będzie na pewno niewiele, gdyż chorizzo i papryczka nadadzą daniu już wystarczająco ostrości. 

Jeżeli sos już wystarczająco zgęstniał, a makaron jest jak należy - odsączamy makaron na durszlaku i wrzucamy do sosu, mieszamy, podgrzewamy razem przez chwilę.

Wykładamy na talerze, posypujemy ulubionym serem żółtym, a na koniec dekorujemy rukolą. 

Smacznego Dnia Makaronu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz