Kurczak Tikka Masala

Więcej przepisów z Uczty Hinduskiej znajdziesz TUTAJ


 Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół czerwone chili
imbiru, kostka ok 2 cm
1 pęczek świeżej kolendry
1 łyżka oleju arachidowego
1 porcja zielonej pasty curry
pół puszki pomidorów
Mały słoiczek przecieru pomidorowego
5-6 łyżek mleka kokosowego

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę i chili siekamy, imbir i czosnek przepuszczamy przez praskę do czosnku. Siekamy kolendrę.

Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z chili, czosnkiem, imbirem i kolendrą przez ok. 1 minutę. Dodajemy kurczaka, smażymy aż się zrumieni. Potem dodajemy pomidory z puszki, przecier i mleczko kokosowe. 

Dusimy na małym ogniu do czasu aż kurczak będzie miękki.

2 komentarze:

  1. Miała być zielona - poprawiłam. Z góry przepraszam jeżeli występują niezgodności z tradycyjnymi recepturami, jednak przepisy powstały tzw. metodą odtworzeniową.

    OdpowiedzUsuń