Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół czerwone chili
imbiru, kostka ok 2 cm
1 pęczek świeżej kolendry
1 łyżka oleju arachidowego
1 porcja zielonej pasty curry
pół puszki pomidorów
Mały słoiczek przecieru pomidorowego
5-6 łyżek mleka kokosowego
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę i chili siekamy, imbir i czosnek przepuszczamy przez praskę do czosnku. Siekamy kolendrę.
Na
patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z chili, czosnkiem,
imbirem i kolendrą przez ok. 1 minutę. Dodajemy kurczaka, smażymy aż się
zrumieni. Potem dodajemy pomidory z puszki, przecier i mleczko
kokosowe.
Dusimy na małym ogniu do czasu aż kurczak będzie miękki.
Biała pasta curry?
OdpowiedzUsuńMiała być zielona - poprawiłam. Z góry przepraszam jeżeli występują niezgodności z tradycyjnymi recepturami, jednak przepisy powstały tzw. metodą odtworzeniową.
OdpowiedzUsuń