Składniki:
Farsz
2 średnie ziemniaki
pół szklanki mrożonego groszku
1 cebula
3 brokuły
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kolendry w proszku
1/3 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
imbir – kostka ok. 3 cm lub łyżeczka suszonego
pół papryczki chili
1 łyżka masła
Ciasto
1,5 szklanki mąki
pół szklanki ciepłej wody
1,5 łyżki oleju
1 łyżka rozpuszczonego masła
pół łyżeczka soli
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki
obieramy i gotujemy z brokułami w osolonej wodzie do miękkości. Gdy są
już miękkie robimy z nich puree, dodajemy groszek i odstawimy do
ostygnięcia.
Cebulę
siekamy i podsmażamy ją na maśle - jak zawsze, należy ją odrobinę
posolić, po chwili dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku. Wsypujemy
wszystkie przyprawy. Imbir rozgniatamy w wyciskarce do czosnku lub
ucieramy na tarce z małymi oczkami. Smażymy jeszcze minutę. Wszystko
dodajemy do ziemniaków i mieszamy.
Wyciskamy sok z cytryny. Papryczkę chili siekamy bardzo drobno i
dodajemy do farszu, jeszcze raz mieszamy. Farsz jest gotowy. Zanim
przystąpimy do lepienia pierożków - poczekamy aż farsz porządnie
przestygnie.
Wszystkie
składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto. Jak
nie macie miksera, to niestety ręcznie - ale ciasto wyrabia się szybko i
bez problemów. W razie problemów ze strukturą ciasta dodajecie
odpowiednio więcej mąki lub wody - powinno powstać nam ciasto takie jak
na pizze.
Z
ciasta odrywamy kulki wielkości orzecha włoskiego, wałkujemy na 2 mm
placki, które następnie przekrawamy na pół. Proste boki sklejamy ze sobą
kształtując stożek, wypełniamy farszem "po brzegi" i zawijamy
zaokrąglony brzeg pierożka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz