Pierożki Samosi

Więcej przepisów z Hinduskiej Uczty znajdziesz TUTAJ





Składniki:
Farsz
2 średnie ziemniaki
pół szklanki mrożonego groszku
1 cebula
3 brokuły
2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kolendry w proszku
1/3 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
imbir – kostka ok. 3 cm lub łyżeczka suszonego
pół papryczki chili
1 łyżka masła

Ciasto
1,5 szklanki mąki
pół szklanki ciepłej wody
1,5 łyżki oleju
1 łyżka rozpuszczonego masła
pół łyżeczka soli

olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy z brokułami w osolonej wodzie do miękkości. Gdy są już miękkie robimy z nich puree, dodajemy groszek i odstawimy do ostygnięcia. 

Cebulę siekamy i podsmażamy ją na maśle - jak zawsze, należy ją odrobinę posolić, po chwili dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku. Wsypujemy wszystkie przyprawy. Imbir rozgniatamy w wyciskarce do czosnku lub ucieramy na tarce z małymi oczkami. Smażymy jeszcze minutę. Wszystko dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny. Papryczkę chili siekamy bardzo drobno i dodajemy do farszu, jeszcze raz mieszamy. Farsz jest gotowy. Zanim przystąpimy do lepienia pierożków - poczekamy aż farsz porządnie przestygnie.

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto. Jak nie macie miksera, to niestety ręcznie - ale ciasto wyrabia się szybko i bez problemów. W razie problemów ze strukturą ciasta dodajecie odpowiednio więcej mąki lub wody - powinno powstać nam ciasto takie jak na pizze.

Z ciasta odrywamy kulki wielkości orzecha włoskiego, wałkujemy na 2 mm placki, które następnie przekrawamy na pół. Proste boki sklejamy ze sobą kształtując stożek, wypełniamy farszem "po brzegi" i zawijamy zaokrąglony brzeg pierożka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz