Znacie już dobrze Kasię, Magdę i Olgę
... Wraz z siostrami mamy tradycję i postanowienie - staramy się
spotykać co najmniej raz w miesiącu; bez facetów, problemów i wyrzutów
sumienia ( że tak się obżeramy ) na wielkiej śniadaniowej uczcie.
Podczas naszego niedawnego spotkania padła propozycja aby zacząć robić
śniadania tematyczne: I tak zapraszam dziś na pierwszą odsłonę Śniadania O Smaku Sera.
Kasia / Aga / Magda / Olga |
Prócz tego że same nasze spotkania zyskały status tradycji, zwyczajem
stało się też to że każda jest specjalistką w swojej kulinarnej
dziedzinie - czasami "wydzieramy" sobie np. możliwość zrobienia sałatki,
albo deseru, jednak ostatecznie każda z nas zostaje królową w swojej
dziedzinie!
Dziś w menu śniadaniowym:
Sałatka ze szpinakiem i gruszką, pasta mocno serowa, sałatka serowo-makaronowa,
Sałatka ze szpinakiem i gruszką, pasta mocno serowa, sałatka serowo-makaronowa,
sernik cynamonowo-kawowy, mascarpone z bezami,
owoce i świeża bagietka
owoce i świeża bagietka
Sałatka ze szpinakiem i gruszką - Kasia
Składniki:
opakowanie szpinaku1 dojrzała gruszka
100 gram sera Lazur
garść płatków migdałów
dressing
1,5 łyżki miodu1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich
1,5 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
W shakerze (można zastąpić słoiczkiem po koncentracie pomidorowym, albo
oliwkach) umieszczamy wszystkie składniki na dressing, zamykamy
szczelnie i wstrząsamy do utworzenia gładkiego gęstego sosu.
Szpinak płuczemy, zostawiamy do osuszenia. Gruszkę obieramy, pozbawiamy
gniazda nasiennego - kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry (czym gruszka twardsza, tym cieńsze plastry). W kostkę kroimy również ser.
Składniki umieszczamy w dużej misce, polewamy dressingiem, na sam koniec
posypujemy migdałami.
Mascarpone z bezami - Olga ( zdjęcie powyżej -w tle )
Składniki:
bezy - w ilości odpowiadającej objętością ilości serka mascarpone
Przygotowanie:
Lekko pokruszone bezy wkładami do miseczki, dodajemy ser i mieszamy - czym szybciej podamy, tym krem jest smaczniejszy. Pasta mocno serowa - Aga
Składniki:
100 gram sera Lazur200 gram sera twarogowego
50 gram sera żółtego
Pół pęczka koperku
4 suszone pomidory z oleju
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ser
żółty ucieramy na dużych oczkach. Wszystkie składniki, prócz koperku
umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką pastę. Koperek siekamy,
dodajemy do pasty, przyprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy i odstawiamy
na ok. 1 godzinę.
Podajemy ze świeżym pieczywem. Pasta świetnie smakuje również jako dip np. do chipsów i zimnych przekąsek.
Sałatka serowo-makaronowa - Magda
Składniki:
250g makaronu farfalle (kokardki)
120g fety lub sera fetopodobnego
5 suszonych pomidorów
czarne oliwki
pół awokado
oliwa
sok z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, płuczemy pod zimną wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia i
odsączenia. Wrzucamy makaron do miski. Pomidory kroimy na wąskie paseczki i
wrzucamy do makaronu. Dodajemy pokrojone awokado i oliwki. Kruszymy fetę.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą, sokiem z cytryny, oregano i
bazylią i mieszamy.
Sernik cynamonowo-kawowy - Magda
Składniki:
Spód
1 szklanki mąki1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
90ml oleju roślinnego
Masa serowa
500g zmielonego kremowego białego sera250g mascarpone
150g jasnego cukru trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
200g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80 ml wystudzonej mocnej kawy
Polewa
200g białej czekoladyodrobina kremówki
Przygotowanie:
Rozgrzewamy
piekarnik do 180°C. Przygotujemy tortownicę 24cm wykładając ją papierem
do pieczenia na dnie i owijając brzegi folią aluminiową. Oddzielamy białka i
żółtka. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy powoli cukier. Zmniejszamy obroty i ciągle ubijając, dodajemy
pojedynczo żółtka. Dodajemy po łyżce - mąkę przesianą i pomieszaną z sodą,
proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Małą stróżką wlewamy olej. Przelewamy do tortownicy i wstawiamy do
nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 min
Twaróg
i mascarpone umieszczamy w misce i mieszamy mikserem na gładką masę. Dodajemy
śmietanę, cukier - łyżka po łyżce, następnie mączkę ziemniaczaną, wanilię,
po kolei jaja i kawę. Mieszamy na gładką masę, przelewamy na wcześniej
przygotowany i wystudzony spód.
Sernik
wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym
czasie zmniejszamy temperaturę do 110°C i pieczemy jeszcze 45-55 minut.
Po
upieczeniu delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tam sernik na
2 godziny, aby nie opadł. Po tym czasie otwieramy drzwiczki całkowicie i
zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy z
kremówką i rozprowadzamy polewę na cieście. Po wystygnięciu polewy
wstawiamy sernik na noc do lodówki.
Wiem! Jest czego zazdrościć! ;)
Może pomożecie nam wybrać temat kolejnego śniadania? Na podpowiedzi czekamy w komentarzach pod postem.
a może tym razem zrobimy wariacje na temat jajka? ;)
OdpowiedzUsuńalbo słodko owocowo wiosennie na ten klimat mrozny?
a może wariacje na temat jajka?
OdpowiedzUsuńalbo w kefirowym/jogurtowym swiecie?
No i już wiadomo kto u nas jest królową słodkich dań! :D
OdpowiedzUsuńno to można zaszaleć z takimi produktami jak parowka i jajko!!! ;) po polskiemu!!! ale czesc nasza miesa nie je!!!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł ! Trochę Wam zazdroszczę szczerze mówiąc :( A sery wielbię ponad wszystko! Świetny blog, obserwuję i będę odwiedzać częściej :)
OdpowiedzUsuńJa tam lubię wyzwania, więc byłabym za czymś nietypowym, np. hasło marchewka! Takie śniadanie to wyzwanie ;) (a poza tym uwielbiam marchewkowca ;))))
OdpowiedzUsuńale Wam zazdroszczę. Marzę o takiej uczcie! Mam kochane, dwie siosrty-ale niestety gotowanie to nie ich żywioł :( Pozdrawiam Was gorąco. Jola
OdpowiedzUsuń