Niedzielna Śniadaniowa Uczta / Serowa Uczta

Znacie już dobrze Kasię, Magdę i Olgę ... Wraz z siostrami mamy tradycję i postanowienie - staramy się spotykać co najmniej raz w miesiącu; bez facetów, problemów i wyrzutów sumienia ( że tak się obżeramy ) na wielkiej śniadaniowej uczcie. Podczas naszego niedawnego spotkania padła propozycja aby zacząć robić śniadania tematyczne: I tak zapraszam dziś na pierwszą odsłonę Śniadania O Smaku Sera.
Kasia   /   Aga   /    Magda   /   Olga

Prócz tego że same nasze spotkania zyskały status tradycji, zwyczajem stało się też to że każda jest specjalistką w swojej kulinarnej dziedzinie - czasami "wydzieramy" sobie np. możliwość zrobienia sałatki, albo deseru, jednak ostatecznie każda z nas zostaje królową w swojej dziedzinie!


Dziś w menu śniadaniowym: 
Sałatka ze szpinakiem i gruszką, pasta mocno serowa, sałatka serowo-makaronowa, 
sernik cynamonowo-kawowy, mascarpone z bezami, 
owoce i świeża bagietka


Sałatka ze szpinakiem i gruszką - Kasia
Składniki:
opakowanie szpinaku
1 dojrzała gruszka
100 gram sera Lazur
garść płatków migdałów

dressing
1,5 łyżki miodu
1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich
1,5 łyżki octu balsamicznego
 
Przygotowanie:
W shakerze (można zastąpić słoiczkiem po koncentracie pomidorowym, albo oliwkach) umieszczamy wszystkie składniki na dressing, zamykamy szczelnie i wstrząsamy do utworzenia gładkiego gęstego sosu. 

Szpinak płuczemy, zostawiamy do osuszenia. Gruszkę obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego - kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry (czym gruszka twardsza, tym cieńsze plastry). W kostkę kroimy również ser. Składniki umieszczamy w dużej misce, polewamy dressingiem, na sam koniec posypujemy migdałami. 





Mascarpone z bezami - Olga ( zdjęcie powyżej -w tle )  
Składniki:
1 opakowanie sera mascarpone
bezy - w ilości odpowiadającej objętością ilości serka mascarpone

Przygotowanie:
Lekko pokruszone bezy wkładami do miseczki, dodajemy ser i mieszamy - czym szybciej podamy, tym krem jest smaczniejszy. 



Pasta mocno serowa - Aga
Składniki:
100 gram sera Lazur
200 gram sera twarogowego
50 gram sera żółtego
Pół pęczka koperku
4 suszone pomidory z oleju
pieprz do smaku



Przygotowanie:   
Ser żółty ucieramy na dużych oczkach. Wszystkie składniki, prócz koperku umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką pastę. Koperek siekamy, dodajemy do pasty, przyprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę.



Podajemy ze świeżym pieczywem. Pasta świetnie smakuje również jako dip np. do chipsów i zimnych przekąsek. 

Sałatka serowo-makaronowa - Magda
Składniki:
250g makaronu farfalle (kokardki)
120g fety lub sera fetopodobnego
5 suszonych pomidorów
czarne oliwki
pół awokado
oliwa
sok z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, płuczemy pod zimną wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia i odsączenia. Wrzucamy makaron do miski. Pomidory kroimy na wąskie paseczki i wrzucamy do makaronu. Dodajemy pokrojone awokado i oliwki. Kruszymy fetę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą, sokiem z cytryny, oregano i bazylią i mieszamy.











Sernik cynamonowo-kawowy - Magda
 

Składniki:
Spód
1 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
90ml oleju roślinnego
 

Masa serowa
500g zmielonego kremowego białego sera
250g mascarpone
150g jasnego cukru trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
200g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80 ml wystudzonej mocnej kawy
 

Polewa
200g białej czekolady
odrobina kremówki

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotujemy tortownicę 24cm wykładając ją papierem do pieczenia na dnie i owijając brzegi folią aluminiową. Oddzielamy białka i żółtka. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier. Zmniejszamy obroty i ciągle ubijając, dodajemy pojedynczo żółtka. Dodajemy po łyżce - mąkę przesianą i pomieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Małą stróżką wlewamy olej. Przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 min

Twaróg i mascarpone umieszczamy w misce i mieszamy mikserem na gładką masę. Dodajemy śmietanę, cukier - łyżka po łyżce, następnie mączkę ziemniaczaną, wanilię, po kolei jaja i kawę. Mieszamy na gładką masę, przelewamy na wcześniej przygotowany i wystudzony spód. 

Sernik wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110°C i pieczemy jeszcze 45-55 minut. 

Po upieczeniu delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tam sernik na 2 godziny, aby nie opadł. Po tym czasie otwieramy drzwiczki całkowicie i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy z kremówką i rozprowadzamy polewę na cieście. Po wystygnięciu polewy wstawiamy sernik na noc do lodówki.



Wiem! Jest czego zazdrościć! ;)

 Może pomożecie nam wybrać temat kolejnego śniadania? Na podpowiedzi czekamy w komentarzach pod postem.


 

7 komentarzy:

  1. a może tym razem zrobimy wariacje na temat jajka? ;)
    albo słodko owocowo wiosennie na ten klimat mrozny?

    OdpowiedzUsuń
  2. a może wariacje na temat jajka?
    albo w kefirowym/jogurtowym swiecie?

    OdpowiedzUsuń
  3. No i już wiadomo kto u nas jest królową słodkich dań! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. no to można zaszaleć z takimi produktami jak parowka i jajko!!! ;) po polskiemu!!! ale czesc nasza miesa nie je!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny pomysł ! Trochę Wam zazdroszczę szczerze mówiąc :( A sery wielbię ponad wszystko! Świetny blog, obserwuję i będę odwiedzać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tam lubię wyzwania, więc byłabym za czymś nietypowym, np. hasło marchewka! Takie śniadanie to wyzwanie ;) (a poza tym uwielbiam marchewkowca ;))))

    OdpowiedzUsuń
  7. ale Wam zazdroszczę. Marzę o takiej uczcie! Mam kochane, dwie siosrty-ale niestety gotowanie to nie ich żywioł :( Pozdrawiam Was gorąco. Jola

    OdpowiedzUsuń