Ryba W Sosie Z Szampanem I Kawiorem

Dyskonty coraz bardziej mnie zaskakują, bo chyba dość trudno uwierzyć że dzisiejsze danie w całości wykonane jest ze składników kupionych w Biedronce - zważywszy na fakt, że sklep ten mam 3 kroki od domu, a nie lubię biegać z siatami pełnymi zakupów po całym mieście, często odwiedzam ów dyskont. Myślę, że większość z Was nie ma już większych wątpliwości, że sklepy takie posiadają coraz to szerszą gamę artykułów... ale ja nadal doznaje szoku gdy znajduję na ich półkach takie produkty jak kawior, gorgonzolę, liczi i tym podobne.

Przepis który Wam dziś przedstawię zainspirowany jest daniem które podała nam dawno temu Agata - nasza przyjaciółka ze Świnoujścia. Gdy tylko zobaczyłam w sklepie słoiczek z kawiorem od razu pomyślałam o tym daniu i postanowiłam je przygotować. 


Składniki: dla 2 osób
350 gram tołpygi
pół pora
50 ml śmietany 18%
50 ml wina musującego, zwanego popularnie szampanem
3 łyżeczki czarnego kawioru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka masła
ciasto francuskie - wystarczy płat 10/20 cm
sól, pieprz, cukier






























Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200`

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, a potem na trójkąty i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Na patelni porządnie podgrzewamy łyżkę masła ( ryba nie lubi zimnej patelni - jeżeli wrzucicie ją na niewystarczająco nagrzaną patelnię wówczas zacznie się przyklejać i rozpadać ). Posoloną i popieprzoną rybę podzieloną na dwa mniejsze filety, wcześniej pozbawione skóry i ości, kładziemy na patelni i smażymy z obu stron aż się zrumieni, w sumie ok. 6 minut. Usmażoną rybę wkładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika.

Na patelni po smażeniu ryby został nam smaczny tłuszczyk - por kroimy wzdłuż, a potem na półplasterki i smażymy na patelni. Dodajemy szampana i dusimy przez chwile, dodajemy kawior, który delikatnie rozprowadzamy w sosie. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz i szczyptę cukru. Zostawiamy sos na małym ogniu do zgęstnienia.

Z piekarnika wyciągamy ciasto i rybę. Na talerzu układamy najpierw ciasto, potem rybę, całość polewamy sosem, przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta - na koniec dekorujemy odrobiną kawioru oraz koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz