ZIELONA Babka Kokosowo-Czekoladowa / Dzień Świętego Patryka

Od czasu Euro 2012 Poznaniacy mocno związali się z Irlandczykami - kibice z Zielonej Wyspy byli tymi, którzy w naszym mieście czuli się jak u siebie, a ich śpiewy i okrzyki radości jeszcze długo po skończonych Mistrzostwach słychać było na Starym Rynku, Placu Wolności i w pozostałych częściach Starego Miasta - czyli tam gdzie stolica Wielkopolski najbardziej bogata jest w puby i pijalnie piwa. 

Z okazji zbliżającego się Dnia Świętego Patryka w Poznaniu odbywać się będzie wiele imprez, wielu z nas spędzi ten dzień w Irlandzkich Pubach wypijając hektolitry zielonego piwa, a ja już dziś przedstawiam Wam Zieloną Babkę.


Składniki:
5 jajek
300 gram mąki tortowej
120 gram miękkiego masła
120 ml mleczka kokosowego
200 gram cukru
pół tabliczki czekolady mlecznej
1 tubka zielonego barwnika dr. Oetker
1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie:
Musimy pamiętać aby jajka miały temperaturę pokojową, inaczej mogą nam się nie ubić. Oddzielamy białka od żółtek - te pierwsze ubijamy ze szczyptą soli na gładką pianę.

Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Pozostałe składniki razem z żółtkami miksujemy, następnie powoli i delikatnie mieszamy z białkami, aż do  całkowitego połączenia. Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu... Gdyby okazało się, że wyszło wam zbyt gęste-dodajcie odrobinę mleka ( może być zwykłe, może być kokosowe), a gdyby było zbyt rzadkie-dodajcie mąki. 

Masę dzieliby na dwie miski, po dwie równe części - do jednej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, do drugiej zielony barwnik.

Piekarnik nagrzewamy do 180`C

Przygotowujemy keksówkę - smarujemy ją miękkim masłem a następnie obsypujemy bułką tartę (nadmiar który nie przykleił nam się do formy wysypujemy). Jednocześnie z dwóch misek wylewamy ciasto wzdłuż formy. Wstawiamy do piekarnika na ok 50 minut, pamiętajcie aby pod koniec sprawdzić patykiem czy ciasto już jest gotowe. Pozostawcie w formie do wystygnięcia.

1 komentarz: