Składniki: dla 2 osób
0,5 chleba wiejskiego, jasnego
1 średni ogórek
2 średnie pomidory
1 cebula dymka
1,4 zielonej papryki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
150 gr/1 pierś wędzona z indyka
0,5 gruszki
50 gr sera Lazur - turkusowy
2 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Salsa: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, pestkujemy, kroimy na drobną kostkę. Cebule bardzo drobno siekamy. Paprykę kroimy w paski, a potem w niewielką kostkę. Dodajemy łyżeczkę oliwy, oraz sól i pieprz do smaku. Jeżeli macie moździerz, wszytko ugniatamy aby powstała lekka papka (ale bez przesady), jeżeli nie macie odpowiedniego naczynia ugniatanie można wykonać w miseczce za pomocą widelca.
Kanapka: Chleb kroimy na 4 dość grube "sznytki". Ogóra myjemy, za pomocą obieraczki kroimy w plastry - powinno nam powstać coś na kształt makaronu tagliatelle.Gruszkę myjemy i kroimy w plastry. Ser kruszymy. Indyka kroimy w grube, nierówne plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy 1 łyżką oliwy, następnie pieczemy chleb aż zbrązowieje. Możecie to również wykonać w tostownicy, jednak ja nie lubię gdy chleb zbytnio się spłaszcza.
Wykończenie: Kawałek chleba smarujemy majonezem, następnie układamy kolejno: ogórka, indyka, pokruszony ser, salsę, gruszkę, możemy posmarować jeszcze odrobiną majonezu, przykrywamy drugim kawałkiem chleba - całość spinamy połówką patyka do szaszłyków, dzięki czemu kanapka nie rozpadnie się nam w rękach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz