Pudding Z Maślanki i Jesienne JABŁKA

Myślę że każda baba ma czasami tak, że choćby się paliło i waliło - coś słodkiego musi zjeść, czekolady w domu brak, a co gorsza - do sklepu za daleko, albo za późno. I tu z pomocą przychodzi nam przepyszny pudding - bardzo szybki do wykonania, a i składników wielu nie wymaga. Ja pudding przygotowałam z jabłkami, ale może być każdy inny owoc, dżem, marmolada, można również zrezygnować z owoców.




Składniki: 4 porcje
                 3/4 szklankai cukru
                 3 jajka
                 2 łyżki mąki
                 1 szklanka maślanki
                 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
                 1 jabłko

Przygotowanie: 
Cukier ucieramy trzepaczką z jajkami, mąką i wanilią. Gdy cukier dość dobrze się rozprowadzi dodajemy maślankę, jeszcze przez chwilę ubijamy wszystkie składniki.

Piekarnik nagrzewamy do 180`

Jabłko obieramy, porcjujemy na 4 części, wycinamy pestki.

Ciasto przelewamy do 4 kokilek. Na wierzchu delikatnie kładziemy jabłko. Pieczemy ok. 35 min. aż owoc się zrumieni, a pudding nam wyrośnie.

Nie stresujcie się, gdy ciasto nam opadnie po wyciągnięciu z piekarnika, tak ma być... powstaje miejsce np. na kulkę lodów ;)

W teorii pudding powinniśmy wystudzić, i jeść schłodzony - ale nie będę Was oszukiwać, pochłonęłam go od razu ( z resztą nie tylko ja), gdy był jeszcze gorący - był pyszny!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz