Pewnie już dawno zauważyliście, że chorizo w mojej kuchni pojawia się dość często, właściwie w każdej postaci - nie ma tapasów bez chorizo, każda zapiekanka, ryż lub makaron również zawsze zyskuje wtedy na smaku. Tą pyszną kiełbasę, pochodzącą z Hiszpanii, równie dobrze można zaserwować jako doskonałą przestawkę.
Powiem Wam szczerze - to danie nie jest jakimś moim oryginalnym, autorskim pomysłem. Nasz dobry znajomy do niedawna był właścicielem meksykańsko-hiszpańskiej restauracji Cactus Factoria przy Poznańskim Starym Rynku. Tam w menu, w dziale przystawek widniała właśnie pozycja o nazwie Chorizo w Winie - jedno z moich ulubionych dań z karty ... kilkukrotnie próbowałam wydobyć przepis, jednak bez sukcesu. Więc co mi pozostało? Samodzielna próba. Wyszło całkiem smacznie.
2 kiełbasy chorizo
1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
40 ml bulionu wołowego
2 łyżki mąki
40 g masła
2 suszone śliwki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
świeże pieczywo
opcjonalnie kiełki do ozdobienia dania
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę - robimy gładką zasmażkę. Do zasmażki dodajemy wino i bulion oraz cały ząbek czosnku, oraz śliwki. Dusimy ok. 8 min, do zredukowania sosu. Na koniec dodajemy pokrojoną w plastry chorizo. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.Przed podaniem wydobywamy z sosu czosnek i śliwki.
Danie najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem i odrobiną masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz