Kiszone Buraki / Zakwas Na Barszcz

Dobra - chyba ostatni świąteczny przepis, niestety nie będę miała więcej czasu. A nawet jak będzie czas, to chyba będzie za późno.


Składniki : na litrowy słoik
0,5 kg buraków
3 liście laurowe 
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 ząbki czosnku
2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
0,5 szklanki soku z ogórków kwaszonych































Przygotowanie:
Buraki obieramy. Kroimy na ok. 1 cm kostki. Wrzucamy do słoika, dodajemy przyprawy. Zalewamy wodą wymieszaną z wodą z ogórków kwaszonych oraz solą.

Słoik zamknąć i odstawić na kilka dni w temperaturze pokojowej, do czasu fermentacji - tj. aż na wierzchu pojawi się piana. Zaraz potem zakwas należy odstawić do chłodnego miejsca, aby zatrzymać proces fermentacji lub od razu przygotować z niego barszcz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz