Hinduska Uczta / Nagroda dla 200 fana

Jest w Poznaniu pewna restauracja która ma najlepszą kuchnię i obsługę w całym całym Grodzie Przemysła... nie będę się długo rozwodzić na temat genialności tego miejsca gdyż mam nadzieję w niedługim czasie przedstawić Wam recenzję w dziale dziś jem na mieście... 

Dlaczego opowiadam Wam o jakieś tam restauracji?! Bo dziś przedstawię Wam kilka przepisów z kuchni indyjskiej, a to właśnie ona jest specjalnością w/w restauracji. Uwielbiam to miejsce, a dzięki temu że bywam tam dość często, udało mi się posmakować naprawdę dobrze przygotowanego hinduskiego jedzenia. Czas sprawdzić czy uda mi się je odtworzyć - w ubiegłym tygodniu pojawiła się idealna okazja aby przygotować istną ucztę : Kolacja-Nagroda dla Pawła za dwusetnego "lajka" na profilu facebookowym Niestime.

*Ilość składników w każdym z przepisów jest dość niewielka (np. dla 1 dania tylko 1 pierś z kurczaka), ale kolacja została zaplanowana jako poczęstunek wielodaniowy - każde z tych dań samodzielnie wystarczy nawet dla 2 osób.



Pierożki Samosi
Składniki:
Farsz
2 średnie ziemniaki
pół szklanki mrożonego groszku
1 cebula
3 brokuły
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kolendry w proszku
1/3 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
imbir – kostka ok. 3 cm lub łyżeczka suszonego
pół papryczki chili
1 łyżka masła


Ciasto
1,5 szklanki mąki
pół szklanki ciepłej wody
1,5 łyżki oleju
1 łyżka rozpuszczonego masła
pół łyżeczka soli

olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy z brokułami w osolonej wodzie do miękkości. Gdy są już miękkie robimy z nich puree, dodajemy groszek i odstawimy do ostygnięcia. 

Cebulę siekamy i podsmażamy ją na maśle - jak zawsze, należy ją odrobinę posolić, po chwili dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku. Wsypujemy wszystkie przyprawy. Imbir rozgniatamy w wyciskarce do czosnku lub ucieramy na tarce z małymi oczkami. Smażymy jeszcze minutę. Wszystko dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny. Papryczkę chili siekamy bardzo drobno i dodajemy do farszu, jeszcze raz mieszamy. Farsz jest gotowy. Zanim przystąpimy do lepienia pierożków - poczekamy aż farsz porządnie przestygnie.

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto. Jak nie macie miksera, to niestety ręcznie - ale ciasto wyrabia się szybko i bez problemów. W razie problemów ze strukturą ciasta dodajecie odpowiednio więcej mąki lub wody - powinno powstać nam ciasto takie jak na pizze.

Z ciasta odrywamy kulki wielkości orzecha włoskiego, wałkujemy na 2 mm placki, które następnie przekrawamy na pół. Proste boki sklejamy ze sobą kształtując stożek, wypełniamy farszem "po brzegi" i zawijamy zaokrąglony brzeg pierożka.

Rozgrzewamy olej. Pierożki smażymy aż się zrumienią. Są pyszne zarówno na zimno jak i na ciepło, można podać je z...


Sos Miętowy
Składniki:
200 ml jogurtu naturalnego
pęczek mięty
pół łyżeczki soku z limonki
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, blendujemy i doprawiamy do smaku.









Kurczak Tikka Masala 
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół czerwone chili
imbiru, kostka ok 2 cm
1 pęczek świeżej kolendry
1 łyżka oleju arachidowego
1 porcja zielonej pasty curry
pół puszki pomidorów
Mały słoiczek przecieru pomidorowego
5-6 łyżek mleka kokosowego

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę i chili siekamy, imbir i czosnek przepuszczamy przez praskę do czosnku. Siekamy kolendrę.

Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z chili, czosnkiem, imbirem i kolendrą przez ok. 1 minutę. Dodajemy kurczaka, smażymy aż się zrumieni. Potem dodajemy pomidory z puszki, przecier i mleczko kokosowe. 

Dusimy na małym ogniu do czasu aż kurczak będzie miękki.

Kurczaka podajemy z ryżem ugotowanym z przyprawą curry i kolendrą lub z...




Chlebek Chapati - na zdjęciu z wygranym

Składniki:
250 gram mąki pszennej
120 ml ciepłej wody

Przygotowanie:
Składniki mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera, wyrabiamy sprężyste ciasto - ja zawsze, gdy ciasto nie odpowiada nam konsystencją to dodajemy więcej wody lub mąki, ciasto nie powinno przyklejać się nam do rąk.Ciasto owijamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Odrywamy kulki wielkości dużej mandarynki i wałkujemy placki - do takiej wielkości aby zmieściły się nam na patelni.Rozgrzewamy patelnie i smażymy placki bez żadnego oleju lub innego tłuszczu, aż się zrumienią - za każdym razem dociskamy je delikatnie ściereczką. 

Chlebek ten można sobie nurzać w pysznym:


Kurczak Badami
Składniki:
1 pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku, posiekane
imbiru,wielkości 2 cm
1 łyżka soku z cytryny
garść płatków z migdałów
2 łyżki masła
1 cebula
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
300 ml naturalnego jogurtu
3 łyżki mleczka kokosowego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, umieszczamy w misce, dodajemy czosnek, imbir, sok z cytryny, i sól oraz pieprz. Mieszamy dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy masło , posiekaną cebulę smażymy kilka minut aż się zrumieni, dodajemy cynamon i kardamon  i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy kmin, kolendrę, kurkumę, mieszamy i po chwili dodajemy kurczaka. Mieszamy dokładnie by kawałki kurczaka pokryły się równomiernie przyprawami, smażymy kurczaka aż się zrumieni. Zmniejszamy ogień i powoli dodajemy jogurt stale mieszając, następnie mleczko kokosowe. Gotujemy  po przykryciem 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kurczak będzie miękki.

Hinduskie jedzenie MUSI być ostre, dlatego na sam koniec przedstawiam:


Kurczak Tandori
Składniki:
4 podudzia kurczaka
2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy
imbiru, ok 2 cm
2 ząbki czosnku
pół cebuli
1 łyżka miodu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:
Zdjąć skórkę z podudzi. Włożyć do worka do przechowywania żywności. Dodać oliwę, sól, imbir i czosnek przeciśnięte przez praskę , startą na tarce z małymi oczkami cebulę, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, zamknąć worek i dokładnie "wymasować kurczaka, tak aby wszystkie składniki dokładnie obtoczyły kurczaka. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy w trybie Grill, na 200` i pieczemy kurczaka w naczyniu żaroodpornym ok. 60 minut, w połowie czasu przewracamy mięso na drugą stronę.







Nie wiem czy wiecie, ale do popicia ostrych potraw najlepsze jest mleko - tylko ono potrafi załagodzić palenie w gardle. Tradycyjnym hinduskim, mlecznym napojem jest:


Mango Lassi
Składniki:
2 duże dojrzałe mango
1 szklanka jogurtu greckiego
1 szklanka kefiru
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
szczypta zmielonego kardamonu

Przygotowanie:
Mango obieramy ze skórki. Obkrawamy nożem miąższ usuwając pestkę. Gładki miąższ wkładamy do miksera, dodajemy jogurt, kefir, miód, cukier i kardamon. Miksujemy długo i dokładnie na gładki mus.

1 komentarz: