Kurczak Badami

Więcej przepisów z Uczty Hinduskiej znajdziesz TUTAJ

Składniki:
1 pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku, posiekane
imbiru,wielkości 2 cm
1 łyżka soku z cytryny
garść płatków z migdałów
2 łyżki masła
1 cebula
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
300 ml naturalnego jogurtu
3 łyżki mleczka kokosowego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, umieszczamy w misce, dodajemy czosnek, imbir, sok z cytryny, i sól oraz pieprz. Mieszamy dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy masło , posiekaną cebulę smażymy kilka minut aż się zrumieni, dodajemy cynamon i kardamon  i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy kmin, kolendrę, kurkumę, mieszamy i po chwili dodajemy kurczaka. Mieszamy dokładnie by kawałki kurczaka pokryły się równomiernie przyprawami, smażymy kurczaka aż się zrumieni. Zmniejszamy ogień i powoli dodajemy jogurt stale mieszając, następnie mleczko kokosowe. Gotujemy  po przykryciem 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kurczak będzie miękki.

1 komentarz: