Składniki:
1 pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku, posiekane
imbiru,wielkości 2 cm
1 łyżka soku z cytryny
garść płatków z migdałów
2 łyżki masła
1 cebula
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
300 ml naturalnego jogurtu
3 łyżki mleczka kokosowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, umieszczamy w misce,
dodajemy czosnek, imbir, sok z cytryny, i sól oraz pieprz. Mieszamy
dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Na
patelni rozgrzewamy masło , posiekaną cebulę smażymy kilka minut aż się
zrumieni, dodajemy cynamon i kardamon i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy
kmin, kolendrę, kurkumę, mieszamy i po chwili dodajemy kurczaka.
Mieszamy
dokładnie by kawałki kurczaka pokryły się równomiernie przyprawami,
smażymy kurczaka aż się zrumieni. Zmniejszamy ogień i powoli dodajemy
jogurt stale mieszając, następnie mleczko kokosowe. Gotujemy po
przykryciem 20-30 minut, mieszając od czasu do
czasu, aż kurczak będzie miękki.
Pyszne, aromatyczne danie, lubię takie.
OdpowiedzUsuń