Kurczak Tandori

Więcej przepisów z Uczty Hinduskiej znajdziesz TUTAJ



Składniki:
4 podudzia kurczaka
2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy
imbiru, ok 2 cm
2 ząbki czosnku
pół cebuli
1 łyżka miodu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:
Zdjąć skórkę z podudzi. Włożyć do worka do przechowywania żywności. Dodać oliwę, sól, imbir i czosnek przeciśnięte przez praskę , startą na tarce z małymi oczkami cebulę, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, zamknąć worek i dokładnie "wymasować kurczaka, tak aby wszystkie składniki dokładnie obtoczyły kurczaka. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy w trybie Grill, na 200` i pieczemy kurczaka w naczyniu żaroodpornym ok. 60 minut, w połowie czasu przewracamy mięso na drugą stronę.

1 komentarz: