Składniki:
4 podudzia kurczaka
2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy
imbiru, ok 2 cm
2 ząbki czosnku
pół cebuli
1 łyżka miodu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Zdjąć
skórkę z podudzi. Włożyć do worka do przechowywania żywności. Dodać
oliwę, sól, imbir i
czosnek przeciśnięte przez praskę , startą na tarce z małymi oczkami
cebulę, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, zamknąć worek i
dokładnie "wymasować kurczaka, tak aby wszystkie składniki dokładnie
obtoczyły kurczaka. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik
rozgrzewamy w trybie Grill, na 200` i pieczemy kurczaka w naczyniu
żaroodpornym ok. 60 minut, w połowie czasu przewracamy mięso na drugą
stronę.
Czy kurczaczek się nie spalił?
OdpowiedzUsuń