Przepis pochodzi z Niedzielnej Uczty Śniadaniowej / Serowej Uczty - więcej znajdziesz TUTAJ
Składniki:
Spód
1 szklanki mąki1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
90ml oleju roślinnego
Masa serowa
500g zmielonego kremowego białego sera250g mascarpone
150g jasnego cukru trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
200g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80 ml wystudzonej mocnej kawy
Polewa
200g białej czekoladyodrobina kremówki
Przygotowanie:
Rozgrzewamy
piekarnik do 180°C. Przygotujemy tortownicę 24cm wykładając ją papierem
do pieczenia na dnie i owijając brzegi folią aluminiową. Oddzielamy białka i
żółtka. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy powoli cukier. Zmniejszamy obroty i ciągle ubijając, dodajemy
pojedynczo żółtka. Dodajemy po łyżce - mąkę przesianą i pomieszaną z sodą,
proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Małą stróżką wlewamy olej. Przelewamy do tortownicy i wstawiamy do
nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 min
Twaróg
i mascarpone umieszczamy w misce i mieszamy mikserem na gładką masę. Dodajemy
śmietanę, cukier - łyżka po łyżce, następnie mączkę ziemniaczaną, wanilię,
po kolei jaja i kawę. Mieszamy na gładką masę, przelewamy na wcześniej
przygotowany i wystudzony spód.
Sernik
wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym
czasie zmniejszamy temperaturę do 110°C i pieczemy jeszcze 45-55 minut.
Po
upieczeniu delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tam sernik na
2 godziny, aby nie opadł. Po tym czasie otwieramy drzwiczki całkowicie i
zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy z
kremówką i rozprowadzamy polewę na cieście. Po wystygnięciu polewy
wstawiamy sernik na noc do lodówki.
Rewelacja. Chyba zrobie szybciej niz planowalam;)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuń