Sernik Cynamonowo-Kawowy


Przepis pochodzi z Niedzielnej Uczty Śniadaniowej / Serowej Uczty - więcej znajdziesz TUTAJ



Składniki:

Spód
1 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
90ml oleju roślinnego
 

Masa serowa
500g zmielonego kremowego białego sera
250g mascarpone
150g jasnego cukru trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
200g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80 ml wystudzonej mocnej kawy
 

Polewa
200g białej czekolady
odrobina kremówki

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotujemy tortownicę 24cm wykładając ją papierem do pieczenia na dnie i owijając brzegi folią aluminiową. Oddzielamy białka i żółtka. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier. Zmniejszamy obroty i ciągle ubijając, dodajemy pojedynczo żółtka. Dodajemy po łyżce - mąkę przesianą i pomieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Małą stróżką wlewamy olej. Przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 min



Twaróg i mascarpone umieszczamy w misce i mieszamy mikserem na gładką masę. Dodajemy śmietanę, cukier - łyżka po łyżce, następnie mączkę ziemniaczaną, wanilię, po kolei jaja i kawę. Mieszamy na gładką masę, przelewamy na wcześniej przygotowany i wystudzony spód. 



Sernik wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110°C i pieczemy jeszcze 45-55 minut. 



Po upieczeniu delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tam sernik na 2 godziny, aby nie opadł. Po tym czasie otwieramy drzwiczki całkowicie i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy z kremówką i rozprowadzamy polewę na cieście. Po wystygnięciu polewy wstawiamy sernik na noc do lodówki.


2 komentarze: