Składniki: 1 pizza wielkości ok.25-30 cm
sos
200 ml pomidorów krojonych (takich z kartonika)
1 łyżeczka mieszanki przypraw suszonych: bazylia, oregano, tymianek
szczypta soli i pieprzu
ciasto
150 gram mąki tortowej
0,5 łyżeczki soli
100 ml wody
3 gram drożdży instatnt
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oliwy z oliwek
farsz
75 gram sera żółtego np. cheddar
125 gram sera mozzarella
6 pomidorów suszonych
garść rukoli
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
sos
Pomidory wraz z przyprawiamy umieszczamy w rondlu i gotujemy na małym ogniu do czasu aż sos mocno zgęstnieje.
ciasto
Wodę podgrzewamy, ale nie gotujemy - musi być ciepła, ale nie gorąca.
Rozpuszczamy w niej drożdże, cukier i 1 łyżeczkę mąki - mieszamy i
odstawiamy na 10 minut, aż na wierzchu utworzy się piana (drożdże
zaczynają pracować). Pozostałą mąkę umieszczamy w misce lub misie
miksera, dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wyrabiamy gładkie i
sprężyste ciasto.
Rozgrzewamy piekarnik do 240`C
Z ciasta formujemy kulkę i wałkujemy do uzyskania regularnego,
okrągłego placka. Blachę posypujemy odrobiną mąki. Układamy na niej
ciasto i rozciągamy jeszcze za pomocą dłoni, do czasu uzyskania
pożądanej wielkości oraz kształtu.
Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i posypujemy startym serem. Połowę mozzarelli rwiemy na kawałki,pomidory kroimy na dość duże paski i rozkładamy na pizzy. Całość skraplamy oliwą z oliwek i pieczemy przez ok. 10 minut (do momentu zbrązowienia brzegów).
Przed podaniem posypujemy rukolą oraz drugą połową porwanej w dłoniach mozzarelli. Można przyprawić odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz