Pizza Z Suszonymi Pomidorami, Mozzarellą I Rukolą / Międzynarodowy Dzień Pizzy

Z okazji minionego Święta Pizzy które obchodzimy 9 lutego zapytałam swoich facebookowych fanów o ich ulubione pizze... pojawiło się kilka ciekawych propozycji - spośród nich wybrałam składniki które najbardziej przypadły mi do gustu i dziś przygotowałam dla Nich i dla Wam dwa przepisy. Na razie tylko dwa, gdyż we dwoje nie byliśmy w stanie pochłonąć więcej tego włoskiego specjału.



Składniki: 1 pizza wielkości ok.25-30 cm
sos
200 ml pomidorów krojonych (takich z kartonika)
1 łyżeczka mieszanki przypraw suszonych: bazylia, oregano, tymianek
szczypta soli i pieprzu
ciasto
150 gram mąki tortowej
0,5 łyżeczki soli
100 ml wody
3 gram drożdży instatnt
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oliwy z oliwek
farsz
75 gram sera żółtego np. cheddar
125 gram sera mozzarella
6 pomidorów suszonych
garść rukoli
oliwa z oliwek



















Przygotowanie:
sos 
Pomidory wraz z przyprawiamy umieszczamy w rondlu i gotujemy na małym ogniu do czasu aż sos mocno zgęstnieje.
ciasto 
Wodę podgrzewamy, ale nie gotujemy - musi być ciepła, ale nie gorąca. Rozpuszczamy w niej drożdże, cukier i 1 łyżeczkę mąki - mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż na wierzchu utworzy się piana (drożdże zaczynają pracować). Pozostałą mąkę umieszczamy w misce lub misie miksera, dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto.
Rozgrzewamy piekarnik do 240`C
Z ciasta formujemy kulkę i  wałkujemy do uzyskania regularnego, okrągłego placka. Blachę posypujemy odrobiną mąki. Układamy na niej ciasto i rozciągamy jeszcze za pomocą dłoni, do czasu uzyskania pożądanej wielkości oraz kształtu.
 
Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i posypujemy startym serem. Połowę mozzarelli rwiemy na kawałki,pomidory kroimy na dość duże paski  i rozkładamy na pizzy. Całość skraplamy oliwą z oliwek i pieczemy przez ok. 10 minut (do momentu zbrązowienia brzegów).
 
Przed podaniem posypujemy rukolą oraz drugą połową porwanej w dłoniach mozzarelli. Można przyprawić odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz