Pizza Z Szynką Wędzoną I Kozim Serem / Międzynarodowy Dzień Pizzy



Składniki: 1 pizza wielkości ok.25-30 cm
sos
200 ml pomidorów krojonych (takich z kartonika)
1 łyżeczka mieszanki przypraw suszonych: bazylia, oregano, tymianek
szczypta soli i pieprzu

ciasto
150 gram mąki tortowej
0,5 łyżeczki soli
100 ml wody
3 gram drożdży instatnt
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oliwy z oliwek

farsz
5 plasterków szynki surowej, wędzonej (ja użyłam szwarcwaldzkiej)
kilka kaparów
75 gram sera żółtego np. cheddar
połowa czerwonej papryki
ser kozi do smarowania (ja użyłam TAKIEGO)
świeża bazylia
oliwa z olwiek












Przygotowanie:
sos 
Pomidory wraz z przyprawiamy umieszczamy w rondlu i gotujemy na małym ogniu do czasu aż sos mocno zgęstnieje.

ciasto 
Wodę podgrzewamy, ale nie gotujemy - musi być ciepła, ale nie gorąca. Rozpuszczamy w niej drożdże, cukier i 1 łyżeczkę mąki - mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż na wierzchu utworzy się piana (drożdże zaczynają pracować). Pozostałą mąkę umieszczamy w misce lub misie miksera, dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto.

Rozgrzewamy piekarnik do 240`C

Z ciasta formujemy kulkę i  wałkujemy do uzyskania regularnego, okrągłego placka. Blachę posypujemy odrobiną mąki. Układamy na niej ciasto i rozciągamy jeszcze za pomocą dłoni, do czasu uzyskania pożądanej wielkości oraz kształtu.

Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i posypujemy startym serem, układamy pokrojoną w cienkie paski paprykę, porwaną szynkę i kapary. Kozi serek rozmieszczamy na pizzy za pomocą łyżeczki tworząc niewielkie kleksy. Całość skraplamy oliwą z oliwek i pieczemy przez ok. 10 minut (do momentu zbrązowienia brzegów). 

Przed podaniem układamy kilka umytych, świeżych listków bazylii.

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, od samego patrzenia na to zdjęcie aż zgłodniałam! Przepadam za kuchnią włoską, moim zdaniem jest ona jedyna w swoim rodzaju. Cienkie ciasto, dobrze skomponowane ze sobą sładniki — oto włoska pizza! Taką właśnie jadłam w zeszły weekend w Karpaczu.

    OdpowiedzUsuń