Składniki: 1 pizza wielkości ok.25-30 cm
sos
200 ml pomidorów krojonych (takich z kartonika)
1 łyżeczka mieszanki przypraw suszonych: bazylia, oregano, tymianek
szczypta soli i pieprzu
ciasto
150 gram mąki tortowej
0,5 łyżeczki soli
100 ml wody
3 gram drożdży instatnt
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oliwy z oliwek
farsz
5 plasterków szynki surowej, wędzonej (ja użyłam szwarcwaldzkiej)
kilka kaparów
75 gram sera żółtego np. cheddar
połowa czerwonej papryki
ser kozi do smarowania (ja użyłam TAKIEGO)
świeża bazylia
oliwa z olwiek
Przygotowanie:
sos
Pomidory wraz z przyprawiamy umieszczamy w rondlu i gotujemy na małym ogniu do czasu aż sos mocno zgęstnieje.
ciasto
Wodę podgrzewamy, ale nie gotujemy - musi być ciepła, ale nie gorąca. Rozpuszczamy w niej drożdże, cukier i 1 łyżeczkę mąki - mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż na wierzchu utworzy się piana (drożdże zaczynają pracować). Pozostałą mąkę umieszczamy w misce lub misie miksera, dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto.
Rozgrzewamy piekarnik do 240`C
Z ciasta formujemy kulkę i wałkujemy do uzyskania regularnego, okrągłego placka. Blachę posypujemy odrobiną mąki. Układamy na niej ciasto i rozciągamy jeszcze za pomocą dłoni, do czasu uzyskania pożądanej wielkości oraz kształtu.
Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i posypujemy startym serem, układamy pokrojoną w cienkie paski paprykę, porwaną szynkę i kapary. Kozi serek rozmieszczamy na pizzy za pomocą łyżeczki tworząc niewielkie kleksy. Całość skraplamy oliwą z oliwek i pieczemy przez ok. 10 minut (do momentu zbrązowienia brzegów).
Przed podaniem układamy kilka umytych, świeżych listków bazylii.
Świetny przepis, od samego patrzenia na to zdjęcie aż zgłodniałam! Przepadam za kuchnią włoską, moim zdaniem jest ona jedyna w swoim rodzaju. Cienkie ciasto, dobrze skomponowane ze sobą sładniki — oto włoska pizza! Taką właśnie jadłam w zeszły weekend w Karpaczu.
OdpowiedzUsuń