TORTILLA Po Grecku

Gdy na dworze temperatura tropikalna to niemal każdemu nie chce ruszyć się nawet palcem - mnie wraz w falą upałów dopadł całkowity leń i niechęć do robienia czegokolwiek, co nie jest leżeniem na plaży bądź szukaniem przyjemnego cienia pod jakimś drzewem. Tym właśnie sposobem próbuję się usprawiedliwić z mojej długiej nieobecności - przepraszam - ale naprawdę, po powrocie z pracy siedzenie przed komputerem, który generuje dodatkową porcję ciepła jest ostatnią z rzeczy na którą mam ochotę. 
Nie zrozumcie mnie źle - bardzo za Wami tęsknię, przygotowuje dla Was kolejne przepisy, odwiedzam nowe restauracje i wykonuję obszerne fotorelacje... wszystko skrupulatnie archiwizuję i w końcu, po powrocie sił zacznę się tym z Wami dzielić. A tym czasem; krótki, smaczny przepis na letnie dni.


Składniki: dla 2 osób
150-170 gram drobiowego mięsa mielonego
1 jako
1 łyżka bułki tartej
2 tortille
ogórek świeży, zielony
pomidor
czerwona cebula
70 gram sera feta
sałata lodowa
180 gram jogurtu greckiego
2 duże ząbki czosnku
pół łyżeczki dobrej jakości oliwy z oliwek
pół łyżeczki białego octu winnego
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła klarowanego


Przygotowanie:
Mięso. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Mieszamy dłońmi, do utworzenia gładkiej masy - ponoć dobrze wyrobione mięso mielone, to takie które nie odkleja się od dłoni. Formujemy kulki nie większe od mandarynek, delikatnie spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego z odrobiną oliwy z oliwek. Kotleciki smażymy po kilka minut z każdej strony, aż zbrązowieją. Powinny nam wyjść 4 kotleciki.

Sos. W tzw międzyczasie przygotowujemy sos. Połowę ogórka kroimy na drobną kostkę i odkładamy na sitko do odsączenia. Czosnek obieramy i siekamy drobno, lub przepuszczamy przez praskę. Ogórki i czosnek umieszczamy w jednym naczyniu z jogurtem. Dodajemy oliwę z oliwek, ocet winny, sól, pieprz i mieszamy dokładnie, aż sos będzie gładki i błyszczący. Na czas przygotowania potrawy sos odstawiamy do lodówki.

Komponowanie. Gotowe klopsiki umieszczamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Cebulę kroimy w krążki, pomidora i ogórka w plastry, sałatę rwiemy. Bierzemy płat tortilli, smarujemy 2 łyżkami sosu, układamy po 2 klopsiki, kilka plasterków warzyw, kruszymy ser feta i w razie upodobań dodajemy jeszcze sosu. Całość tortilli zawijamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - w razie potrzeby przewiązujemy ozdobnym sznurkiem lub zawijamy folią aluminiową.

3 komentarze:

  1. Świetny przepis! Pyszny obiad na upał !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieje ze upalne dni jeszcze wrócą i będziesz miała okazje wypróbować powyższy przepis... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na letnie dni jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń