Włoskie inspiracje - PIZZA

Po wizycie w Wenecji zmobilizowałam się wreszcie do przygotowania domowej pizzy - wg. oryginalnego włoskiego przepisu. Wczorajszy dzień poświeciłam na szukaniu TYCH tajemniczych składników, wpływających na charakterystyczny smak pizzy. Oczywiście, jak to w internecie te "oryginalne" przepisy różnią się już na etapie składników na samo ciasto... w związku z czym zanurkowałam w książki z przepisami i tam znalazłam ostateczne potwierdzenia moich przypuszczeń.
W końcu zabrałam się za wyrabiane ciasta - trzeba dać mu trochę czasu. W przerwie pomiędzy wyrabianiem ciasta a wypiekaniem zasiadłam przez TV, aby obejrzeć mojego guru włoskiej kuchni Buddiego Valastro - też robił pizze - ciasto zrobiłam idealnie wg. przepisu :D 



Składniki :
ciasto 
mąka - 1,5 szklanki
woda - 0,5 szklanki
sól- łyżeczka 
cukier - łyżeczka
oliwa z oliwek - 1-2 łyżeczek 
drożdże - 5 g ( 1/20 kostki ) ja lubię baaardzo cienkie ciasto

farsz  to właściwie zależy od waszych preferencji, ale jedno jest najważniejsze
mozzarella - 1 opakowanie
parmezan ( ja dodatkowo użyłam paskiego sira z Pagu )
żółty ser  - dziś królewski
salami
pomidory w puszce
czosnek
bazylia
sól, pieprz 





Przygotowanie:
1.   Do robota wsypujemy mąkę, w szklance ciepłej ( nie gorącej! ) wody rozpuszczamy sól, cukier oraz drożdże. Uruchamiamy robota powoli dolewając wody, następnie 1-2 łyżeczek oliwy z oliwek. Ugniatamy ciasto, aż do momentu powstania jednolitej kuli, która będzie się łatwo odklejać od miski. W razie potrzeby dolewamy więcej ciepłej wody, lub dosypujemy mąki. Wyjmujemy ciasto, kładziemy na posypanej mąką stolnicy i urabiamy jeszcze przez chwilę ręcznie ( ciasto musi odchodzić od rąk ). Ciasto wkładamy do miski, polewamy oliwą z oliwek, aby nie zeschło, przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 1h.

2.   Do rondelka wrzucamy pomidory z puszki ( najlepiej rozdrobnione ), siekamy ząbek czosnku, solimy, pieprzymy do smaku. Gotujemy na małym ogniu, aż do zredukowania sosu - mi zajmuje to ok. 30 min.

3.   Gdy ciasto już wyrośnie - wykładamy je na posypaną mąką stolnicę, wyrabiamy okrągły placek. Wykładamy na blachę posypaną mąką ( najlepiej gdy ma się kamień do wypiekania pizzy, który wkłada się do piekarnika ).  Na placek wylewamy sos pomidorowy, wykładamy mozzarellę pokrojoną na nierówne paski, posypujemy parmezanem oraz żółtym serem. Na koniec układamy salami oraz polewamy całość oliwą z oliwek.

4.   Pizzę wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika, temperatura 230`C. Pieczemy ok.30 min ( obserwujemy brzegi ciasta, gdy zbrązowieją wyjmujemy na chwilę ) Posypujemy jeszcze jedną warstwą parmezanu, a w moim przypadku paskim sirem. Na zakończenie siekana bazylia. Całość zapiekamy jeszcze 5-7 min.

GOTOWE! Smacznego

Nasza była przepyszna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz