Ale wracając do tematu....
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego ( polecam biedronkę - smaczne i tanio )
1 opakowanie łososia wędzonego na ciepło - ten w plastrach
1 kartonik śmietany 12%
1 łyżka startego sera żółtego
1 opakowanie sera mozzarella
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku, łyżka bułki tartej
+
opakowanie sałaty mieszanej ( znów biedronka )
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek, sos balsamiczny
Przygotowanie:
Łososia kroimy na paski - najlepiej nożyczkami, jest szybciej i wygodniej. Wrzucamy na patenie, lekko podsmażamy, po chwili zalewamy śmietaną, dodajemy ser żółty i czekamy aż całość zgęstnieje. Na koniec wyciskamy czosnek, solimy, pieprzymy i zdejmujemy z ognia.
Nagrzewamy piekarnik do 200`, naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wszystkie ścianki naczynia wykładamy ciastem francuskim, na brzegach zawijamy aby utworzyć "otok". Farsz wylewamy na przygotowane ciasto, posypujemy pokrojonym w plastry serem mozzarella i wstawiamy do piekarnika na ok20-25 min... aż ser nie zbrązowieje, a brzegi ciasta nie staną cię kruche.
W tzw. międzyczasie możemy przygotować szybką sałatkę : zestaw sałat wykładamy na talerz na którym będziemy podawać łososia, w małej miseczce mieszamy 1 łyżkę oliwy oraz 1 łyżkę sosu balsamicznego, lekko solimy, pieprzymy. Pomidory kroimy na połówki, wykładamy na sałatę. Całość polewamy przygotowanym sosem.
Pamiętajcie tylko przy wyciąganiu łososia z foremki, że dno może być miękkie z powodu farszu, wiec przyda się trening. Ja wypracowałam technikę wykładania całości najpierw do góry dnem na mały talerzyk, a potem na talerz "właściwy".
W mojej nowej kuchni na pewno wypróbuję ten przepis:) ps. znam ten blat...;)
OdpowiedzUsuńpolecam się do pomocy! :D blat daje radę, z resztą jak cała kuchnia :D
OdpowiedzUsuń