PURRE ziemniaczano-groszkowe

Nie wiem jak Wy, ale ja czasami budzę się i już od rana mam apetyt na COŚ – są dni kiedy po prostu muszę napić się kawy, ale wyłącznie ze śmietanką. Zdarzają się mi też paskudne zachcianki, gdy cały dzień „chodzą” za mną frytki z McDonalda. Kilka dni temu, tuż po przebudzeniu poczułam, że dziś dzień na skrobie! Czym więcej tym lepiej! A co to znaczy?! ZIEMNIAKI! :D W takich chwilach zawsze wspominam koleżankę Aldonę, która jest wprost fanatycznym „zjadaczem” ziemniaków i potrafi spożywać je w każdej formie. Już od dłuższego czasu sama poluję na książkę z przepisami z ziemniaków – proszę o informację, gdy ktokolwiek z was znajdzie udaną lekturę poświęconą tej tematyce.
Tak więc już wiem – dziś na obiad ziemniaki, dodatkową porcję skrobi zapewni mi zielony groszek, co znaczy że będzie to puree w mojej ulubionej kombinacji : zmieniaczano - groszkowej :)
A co do tego? Zapraszam do przepisu:


Składniki : dla 2 osób
4 średnie ziemniaki
puszka zielonego groszku
opakowanie boczniaków
2 piersi z kurczaka
śmietana "łaciata" do zup i sosów-mała
5 pomidorów koktajlowych
0,5 papryka zielona
0,5 papryka żółta
0,5 czerwona
łyżka oliwy z oliwek
łyżka miodu
sól, pieprz do smaku
liść laurowy



Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na cząstki, wraz z zielonym groszkiem gotujemy z osolonej wodzie.

Kurczaka kroimy na dość cienkie paski, wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek – smażymy aż mięso zbrązowieje, dorzucamy boczniaki również pokrojone na paski. Po 2-5 minutach zalewamy śmietaną oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz wrzucamy liść laurowy – gotujemy na bardzo małym ogniu aż sos nie zgęstnieje.

Pomidorki kroimy na połówki, papryki na paski o szerokości 1 cm, wrzucamy do miseczki i zalewamy łyżką oliwy oraz łyżką miodu, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy tak aby warzywa całkowicie pokryły się marynatą. Całość wrzucamy na patelnię grillową i smażymy aż warzywa lekko się zrumienią i odrobinę zmiękną – ważne żeby podczas jedzenia „stawiały opór”.

Po ugotowaniu naszych ziemniaków i groszku, odcedzamy wodę, wkładamy łyżkę masła i wlewamy resztę śmietany – ugniatamy purre, a całość podajemy jak na zamieszczonym obrazu. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz