Po dość długiej przerwie, wielu staraniach i kilku terminach udało nam się w końcu potkać na kolejnym niedzielnym śniadaniu. W zimne styczniowe przedpołudnie spotkałyśmy się aby pokrzepić nasze ciała smakołykami, a nasze dusze miłym towarzystwem i szybkimi ploteczkami.
Tym razem spotkanie miało miejsce w urokliwej "kuchni z bambusami" moich siostrzyczek : Magdy i Kasi
Tym razem spotkanie miało miejsce w urokliwej "kuchni z bambusami" moich siostrzyczek : Magdy i Kasi
W pierwszej kolejności chciałabym zwrócić Waszą uwagę na zdjęcie zamieszczone na samej górze - tak, nie macie omamów - w styczniu jadłyśmy truskawki.
To jeszcze nie koniec atrakcji, truskawki te zostały zakupione w dyskoncie Biedronka i kosztowały 3 zł/ opakowanie. Dodatkowo w tym samym dyskoncie udało mi się kupić owoce liczi - niejednokrotnie ciężko je zdobyć w delikatesach typu Alma lub Piotr i Paweł - a tu taka niespodzianka.
Właściwie już Biedronka chyba przestanie mnie zaskakiwać, całkiem niedawno, przy okazji przepisu na ziemniaczane bezy pokazywałam również sałatkę z pomidorów koktajlowych i granatów - też kupionych właśnie w Biedronce.
Sałatka
składniki:
Pęczek rzodkiewki, opakowanie roszponki, opakowanie kiełków luceryny, pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie:
Rzodkiewkę, pomidorki kroimy na cztery części, rwiemy roszponkę, dorzucamy kiełki. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Pęczek rzodkiewki, opakowanie roszponki, opakowanie kiełków luceryny, pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie:
Rzodkiewkę, pomidorki kroimy na cztery części, rwiemy roszponkę, dorzucamy kiełki. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Twarożek
Składniki:
Opakowanie twarogu, doniczka bazylii, pół ogórka zielonego, szczypiorek, cebulka dymka, opakowanie śmietanki szczecińskiej 18%
Przygotowanie:
"zieleninę" siekamy, cebulkę kroimy na krążki, ogórka na małą kostkę. Wszytko to wrzucamy do miki, dodajemy rozdrobniony twaróg, opakowanie śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. Osobiście dodałabym również główkę czosnku przepuszczoną przez praskę - tym razem obyło się bez ze względu na dyspozycje wydane przez siostry.
Opakowanie twarogu, doniczka bazylii, pół ogórka zielonego, szczypiorek, cebulka dymka, opakowanie śmietanki szczecińskiej 18%
Przygotowanie:
"zieleninę" siekamy, cebulkę kroimy na krążki, ogórka na małą kostkę. Wszytko to wrzucamy do miki, dodajemy rozdrobniony twaróg, opakowanie śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. Osobiście dodałabym również główkę czosnku przepuszczoną przez praskę - tym razem obyło się bez ze względu na dyspozycje wydane przez siostry.
Chleb na zakwasie - cudowny wypiek Madzi
Składniki na mix mąki żytniej z wodą:240 g wrzącej wody
60 g mąki żytniej (nie razowej)
Składniki zmiksować lub wymieszać, by nie było grudek. Odstawić na 1 godzinę lub do 24 godzin (pozostawiając na dłuższy okres najlepiej przykryć folią).
Składniki na ciasto właściwe:
200 g zakwasu żytniego
50 g zimnej wody
300 g mixu, sporządzonego wcześniej
300 g mąki żytniej (nie razowej)
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować (przez kilka minut). Ciasto będzie bardzo, bardzo klejące. Uformować, pracując na powierzchni wysmarowanej olejem, by ciasto się nie kleiło. Umieścić w formie wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami o wymiarach 10 x 20 cm. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 5 godzin (lub dłużej) do wyrośnięcia. Ciasto powinno prawie dwukrotnie podwoić objętość. Przed samym pieczeniem spryskać wodą w sprayu.
Piec w temperaturze 210ºC przez około 50 minut. Po 5 minutach wierzch ponownie spryskać wodą w sprayu. Wystudzić na kratce.
Poniżej przedstawiam Wam "wynalazek" Kasi , czyli zapiekane pomidory i papryki z niespodzianką w środku.
Składniki:
szpinak mrożony, jajka, mozzarella, papryki, pomidory, sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy, podsmażamy w garnku i przyprawiamy do smaku ( ja dodała bym rozgniecionego czosnku - nie jestem pewna że został tu zastosowany )
Pomidory i paprykę wydrążamy tworząc z nich "miseczki". Mozzarelle kroimy na kostki, układamy na dnie wcześniej przygotowanych warzyw, te następnie wypełniamy szpinakiem, a na koniec - na wierzch rozbijamy jedno surowe jajko.
Warzywka układamy w naczyniu delikatnie posmarowanym oliwą z oliwek i zapiekamy ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 200`C - przede wszystkim dopilnujmy aby jajko nam się ścięło.
Muffiny autorstwa Olgi, która powoli wysuwa się w naszych śniadaniach na specjalistę od deserów
Składniki:
2 duże jabłka
280 g mąki
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
sól
jajko
110 g cukru
80 ml oleju
200 g maślanki
125 ml soku jabłkowego
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki.
Obie masy wymieszać razem , dodać pokrojone w kostkę jabłko.
Ciasto przełożyć do foremki , piec w temperaturze 200`C przez 25-30 minut.
Niestety - muffiny tak szybko zniknęły ze stołu, że nie mam zdjęcia PO upieczeniu, ale zapewniam Was - były pyszne!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz