Składniki: Na blachę wielkości 20/30 cm
120 g masła
120 g gorzkiej czekolady
70 g cukru pudru
70 g cukru trzcinowego
1,5 łyżki kakao
250 ml wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
180 g mąki pszennej
pół papryczki chili
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
borówki w słoiku
Przygotowanie:
Masło, czekoladę, cukier puder i trzcinowy, kakao, wodę oraz posiekaną papryczkę podgrzewamy w rondelu, do rozpuszczenia się składników. Odstaw na ok. 30 minut, do ostygnięcia.
Ubijamy całe jajko i dodajemy do ostygniętej masy czekoladowej. Dodajemy mąkę stopniowo - cały czas mieszając - najlepiej w mikserze. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180`
Wylewamy gotową masę do natłuszczonej formy i pieczemy przez ok 40-50 min, sprawdzając stan zaawansowania za pomocą drewnianego patyczka, gdy po wbiciu w ciasto wychodzi suchy tzn że ciasto jest gotowe.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru, oraz rozsmarowujemy ją na cieście. Przyozdabiamy borówkami.
Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz