Zupa Dyniowa Z Imbirem



Składniki:
Pół średniej wielkości dyni
4 średnie ziemniaki
1,5 łyżeczki drobno startego imbiru
0,5 lita bulionu warzywnego
1 szklanka soku pomarańczowego
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła
pestki z dyni
















Przygotowanie:
Dynie obrać i pokroić w kostkę ok 2/2  cm. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę. 

W garnku w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy masło. Wrzucamy dynię oraz ziemniaki o obsmażamy je delikatnie na maśle, ok 5 min. 

Dodajemy sok pomarańczowy ( ja polecam świeżo wyciśnięty, szczególnie że o tej porze roku już bez problemu i za niewielkie pieniądze pomarańcze można już kupić), oraz sok z cytryny. Gotujemy razem przez ok. 5 min, po czym dodajemy bulion oraz imbir. Gotujemy do miękkości.

Gdy dynia i ziemniaki osiągną już pożądaną miękkość, blenderem rozdrabniamy zupę na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Zupę podajemy świeżo zmielonym pieprzem oraz pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz