Muffiny Halloweenowe

Od razu się wytłumaczę - wyglądać miały odrobinę inaczej, ale niestety krem do zdobienia muffinów całkowicie odmawiał posłuszeństwa... Może Wam się uda. Ale najważniejszy jest smak, a tu nie ma czego im zarzucić ;)


Składniki:
Muffiny białe 6-8 sztuk
80 g masła
60 g drobnego cukru do wypieków
80 g mąki pszennej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
skórka otarta z połowy cytryny
1 łyżeczka soku z cytyny
1 łyżeczka kropli miętowych
1,5 łyżki mleka

Muffiny Czarne 8-10 sztuk
60 g masła
60 g gorzkiej czekolady
70 g cukru pudru
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
120 ml wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
90 g mąki pszennej





Przygotowanie:
Muffiny Białe
Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy cukier oraz jaka i ucieramy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, mleko oraz miętę. Na koniec ucierania dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.

Muffiny Czarne
Masło, czekoladę, cukier, kakao,kawę oraz  wodę podgrzewamy w rondelu, do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do ostygnięcia.Ubijamy jajko i dodajemy do masy czekoladowej. Dodajemy stopniowo mąkę ubijając w mikserze. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik na 170`.

Przygotowane masy rozlewamy do papilotów umieszczonych w foremkach do papilotów i pieczemy przez ok 25 min.

No i tu tak proforma podaję Wam jeszcze przepis na masę, która mi nie wyszła. Uważam że niestety była to wina techniki, a nie samego przepisu - więc próbujcie ;)

Składniki: 
230 g masła, w temperaturze pokojowej
1,5 łyżki mleka
2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
W misie miksera zmiksować masło do lekkości i puszystości. Dodać mleko i zmiksować. Dodać przesiany cukier puder i dokładnie zmiksować. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego, albo torebki foliowej i udekorować babeczki. 

W przypadku ciemnej masy dodałam 1 łyżeczkę kakao.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz